Bazyliowa miłość

Bazyliowa miłość

09.06.2020

Myślimy, że się z nami zgodzicie w kwestii tego, że najbardziej charakterystyczną przyprawą kuchni włoskiej jest bazylia. I chociaż dużo ziół mogłoby powalczyć o zaszczytne pierwsze miejsce, to jednak nie można zapominać, że to właśnie bazylia jest jednym z trzech składników prawdziwie włoskiej sałatki caprese, będącej swoistym hołdem dla flagi Włoch ????????

We włoskiej kuchni bardzo często używa się świeżych liści bazylii, ale należy pamiętać, że te pod wpływem temperatury szybko więdną i tracą smak. Dlatego do potraw gotowanych i pieczonych lepiej dodać suszonych liści, a świeżymi udekorować gotowe danie. Zasada ta również sprawdza się w pesto, którego nie należy podgrzewać, a które włosi chętnie serwują z makaronem, sałatami, serem czy po prostu pieczywem.

Musimy przyznać, że to właśnie pesto jest naszą największą bazyliową miłością ???? Oczywiście robimy je sami, także serdecznie zachęcamy do próbowania i dzielenia się swoją opinią. A dla miłośników naszych smaków mamy dobre informacje — małe słoiczki pełne wszystkiego, co w bazylii najlepsze, czekają na nowych właścicieli  Zachęcamy zarówno do zamawiania jak i zakupu na miejscu w restauracji.

Twój koszyk
?>