REGION PIEMONT

Piemont to najdalej wysunięty na zachód włoski region, graniczący ze Szwajcarią i Francją, otoczony łańcuchami Apeninów i Alp z najwyższym szczytem – Monte Viso.

Piemontczycy jak mało kto pozostają wierni swej tradycji kulinarnej i winiarskiej. Turyn, obecna stolica regionu, przez długi czas był miastem podlegającym silnym wpływom francuskim, co przejawiło się także w kuchni. Najszlachetniejsza tradycja kulinarna nawiązuje jednak do prostej i skromnej kuchni piemonckiej wsi. Kulminacja smaków przypada tu na jesień, kiedy z pól zebrane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się tworzenia pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo czy Barbera. 

Piemont uważany jest za ikonę włoskiego winiarstwa. Nasza restauracja oferuje najlepsze wina włoskie pochodzące z tego regionu, które serwujemy do przygotowywanych przez nas potraw.